Så gör du ett tryckoriginal

Original för digitaltryck

För digitaltryck kan vi ta emot dokument från program som Word, Powerpoint, Photoshop, Quark Xpress och Adobe Indesign. Vi kan t.o.m. använda ett pappersoriginal om du klara dig med något lägre kvalitet.

Om du använder bilder bör de ha en upplösning på minst 200 dpi. Läs mer om bilder här >>

Undvik att förstora bilderna annat än lite grand i layoutprogrammet. Gör du bilden större blir upplösningen lägre och den tryckta bilden kan bli suddig eller pixlig. Använd ett bildbehandlingsprogram eller be oss om hjälp. Vi har specialprogram som kan rädda små bilder.

Lämnar du en fil till oss är det viktigt att alla bilder och annan grafik antingen är inbakade i filen eller skickas med separat. Gör du en pdf sker det automatiskt (se nedan).

Original för offsettryck

Vi rekommenderar att du gör original i ett professionellt program som t.ex. Adobe Indesign. Programmen i Office-paketet kan inte hantera bilder och färger så att de kommer till sin rätt i offsettryck.

Om du använder bilder bör de ha en upplösning på minst 300 dpi. För bildkvaliteten är det också viktigt att använda rätt färgprofil för bilder. Läs mer om bilder här >>

Även här bör du undvika att förstora bilderna i layoutprogrammet. Använd istället Photoshop eller ett annat professionellt bildbehandlingsprogram.

Lämnar du en fil till oss är det viktigt att alla bilder och annan grafik antingen är inbakade i filen eller skickas med separat. Gör du en pdf sker det automatiskt (se nedan).

Lämna PDF som tryckoriginal

I många program – t.ex. Word, PowerPoint och Adobe Indesign – kan du exportera ditt färdiga dokument till en PDF-fil. När du gör en pdf bäddas alla inlänkade bilder, typsnitt och filer in i dokumentet. Det minskar risken för att något går fel vid tryckningen.

Det finns en hel del inställningar man kan göra. Inställningarna bestäms av hur tryckeriet förbereder PDF-filen för tryck. Hör av dig till oss så kan vi mejla de inställningar du behöver för att få bästa resultat vid trycket.

Rädd att göra fel?

Det behöver du inte vara! Vi är också måna om att dina trycksaker ska hålla den kvalitet du förväntar. Om det inte ser bra ut så kontaktar vi dig.

Självklart kan du komma med ditt dokument så långt du har kommit så kan vi hjälpa dig att göra slutarbetet inför trycket. Även om det kostar en liten slant är det aldrig fel att göra ett provtryck – dvs att skriva ut på vår färgkalibrerade digitalpress för att kontrollera att bilder och färger ser bra ut.